Praktische toepassingen van asfaltfrezen en agrac

Asfaltfrezen en agrac fundering zijn technieken die dagelijks toe worden gepast in de Nederlandse infrastructuur en bouw. Deze twee toepassingen zijn echter nog niet volledig bekend. In dit artikel leest u gedetailleerd wat beide begrippen inhouden en hoe u door middel van deze techniek uw doel kunt bereiken.

Asfaltfrezen

Asfaltfrezen zijn haast noodzakelijk bij de aanleg van nieuwe wegen. Een asfaltfrees is een apparaat dat zorgvuldig een oud wegdek uit elkaar kan halen. Het asfalt dat van dit wegdek losgemaakt wordt, wordt vervolgens vermalen.

Agrac fundering

Agrac, ook wel bekend als Asfaltgranulaatcementstabilisatie, is een techniek waarbij het asfalt dat los wordt gemaakt door middel van een asfaltfrees, hergebruikt wordt. Dit houdt dus in dat een asfaltfrees eenvoudig over een oude snelweg gereden wordt, waarna het oude asfalt los wordt gemaakt en vervolgens af wordt gebroken om daarna samengevoegd te worden met nieuw cement. Bij dit proces wordt er tot slot een kleine laag zand aangebracht, zodat dit in de gaten van het asfalt kan zitten.

Asfalt

Het asfalt van tegenwoordig heet zeer open asfaltbeton (zoab). Dit materiaal maakt gebruik van slechts 2% cement waardoor er niet snel scheuren in het wegdek ontstaan. Omdat het asfalt zeer open is, kan het optimaal regenwater afvoeren zodat er geen tot weinig plassen ontstaan op een regenachtige dag. Door zand toe te voegen wordt dit effect behouden, maar krijgt het regenwater geen kans om door vries het wegdek te beschadigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *