Hoe werkt een warmtepomp?

Steeds meer mensen kiezen een warmtepomp in plaats van of in combinatie met een cv-ketel. Dit komt mede doordat een warmtepomp duurzamer is dan een cv-ketel. Om deze reden stimuleert de overheid de aankoop van een warmtepomp middels subsidies. Denk je er zelf aan om over te stappen naar een warmtepomp maar wil je eerst weten hoe een warmtepomp werkt? In dit artikel leggen we de basiswerking van een ventilatiewarmtepomp uit, de meest toepasbare warmtepomp voor koopwoningen.

De werking van een warmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp bestaat uit een circuit waarin een vloeistof wordt rondgepompt. Deze vloeistof zorgt ervoor dat er warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en de lucht binnen de woning. De warmte uit de afgezogen lucht wordt gefilterd en verwarmt hiermee je huis.

De compressor in de warmtepomp zorgt ervoor dat er warmte ontstaat. De compressor perst een gas samen waardoor de temperatuur in de compressor stijgt. De warmtewisselaars en de pomp zorgen er vervolgens voor om dat de warmte wordt opgenomen en afgegeven kan worden aan het verwarmingssysteem in huis.

Zaken om rekening mee te houden

Denk je eraan om over te stappen naar een warmtepomp? Houdt dan rekening met de volgende zaken:

Isolatie

Isolatie is erg belangrijk als je voor een warmtepomp kiest. Er moet voldoende dak-, vloerisolatie en spouwmuurisolatie aanwezig zijn en er moet isolerend glas aanwezig zijn.

Warmteafgiftesystemen

De radiatoren en vloerverwarming in uw huis moeten geschikt zijn voor het verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur. Dit is belangrijk omdat een warmtepomp water niet zo hoog kan verwarmen als een cv-ketel.

Ventilatie

Omdat een ventilatiewarmtepomp gebruikt maakt van zowel binnen- als buitenlucht is het van belang om genoeg ventilatie in je woning te hebben. Zonder voldoende ventilatie word je huis een bron van bacteriën en fijn stoffen.

Meer informatie over warmtepompen

Wil je meer informatie over de mogelijkheden of werking van een warmtepomp? Neem dan vrijblijvend contact op met Warmland. Wij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken door te bellen naar 085 – 401 63 63 of door te mailen naar info@warmland.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *